top of page

Voedingsstoffen

Over ijzer, calcium, omega 3 en meer.

Bij gezonde plantaardige voeding draait het vooral om volkoren granen, pseudogranen (bijvoorbeeld quinoa), peulvruchten (bijvoorbeeld bonen en linzen), (groene blad)groenten, vers en gedroogd fruit, noten, zaden, pitten en zeewier.

 

Deze voedingsmiddelen leveren ijzer, eiwit, calcium, omega 3, jodium en daarbij nog eens vezels en ontstekingsremmende stoffen. Hoe meer vezels men eet, hoe gezonder. Dierlijk en bewerkt voedsel bevat respectievelijk geen of heel weinig vezels. Onbewerkt plantaardig voedsel is dan ook optimaal voor de gezondheid.

 

Mensen die (overwegend) op deze manier eten krijgen meer binnen van bijna elke voedingsstof dan bij een gemiddeld eetpatroon: meer vezels, meer vitamine A, C, E, meer van de B-vitamines thiamine, riboflavine en foliumzuur, en meer van de mineralen calcium, magnesium en ijzer. (Bron: A vegetarian dietary pattern as a nutrient-dense approach to weight management.) 

 

Wel is het belangrijk om dagelijks 50-100 ug vitamine B12 en 2000 IU vitamine D3 te suppleren. Op deze pagina maken we daarnaast inzichtelijk welke plantaardige voedingsmiddelen rijk zijn aan een aantal specifieke voedingsstoffen. Zorg ervoor dat je deze voedingsmiddelen vast onderdeel worden van jouw eetpatroon. 

​

Tip: is het voor jou erg wennen om bijvoorbeeld elke dag groene bladgroenten te eten? Bedenk dan dat het aanleren van een nieuwe gewoonte tussen de 18 tot 254 dagen kan duren. Probeer de nieuwe handeling dus tenminste acht maanden vol te houden. Want als deze nieuwe handeling (zoals elke dag groene bladgroenten eten) eenmaal een gewoonte is, gaat het als vanzelf! 

Voedingswaarden: Programma's
Voedingswaarden: Diensten
bottom of page